Ruim 1 miljoen mensen in Nederland heeft diabetes, suikerziekte.

Vrouw met tekst

  

 Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Diabetes kan gevolgen hebben in het hele lichaam. Dat komt doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen. Hoe groter de wisselingen in bloedsuiker, des te groter de kans op complicaties.

1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1. Hun lichaam kan helemaal geen insuline meer maken. Ook niet met hulp van medicijnen. Hun afweersysteem heeft de cellen die insuline maken vernield. Zo maar. Per ongeluk en volkomen onverwacht. Een vergissing van het eigen afweer systeem.

Mensen met diabetes type 1 kunnen hun bloedsuiker niet regelen met medicijnen en leefstijladvies. Zij moeten  een paar keer per dag insuline spuiten of een pompje dragen om te overleven. Elke dag bloedsuiker meten. Geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline nodig is. Het stabiel houden van hun bloedsuiker is voor mensen met diabetes type 1 haast een dagtaak. De kans op complicaties en relatief jong te overlijden is groot.

Mensen die afhankelijk zijn van een inwendige pomp verkeren in grote onzekerheid.  Blijft mijn pomp het goed doen? Wat als hij kapot gaat? Is er dan een nieuwe voor mij? Hun onzekerheid is terecht!  

De pomp

Mensen met diabetes type 1 kunnen alleen met insuline van buitenaf hun bloedsuiker regelen. Soms lukt dat met onderhuidse injecties. Soms lukt dat alleen met een uitwendige insulinepomp. Deze geeft continue insuline af in de onderhuid. De combinatie met een glucosesensor verbetert de suikerregulatie.

Bij een deel van de mensen met diabetes type 1 werkt onderhuids toegediende insuline helaas niet. De insuline moet bij hen rechtstreeks in het bloed komen. Anders stapelt de hoeveelheid suiker zich op in het bloed en krijgen ze een hyper. Dan ontstaat al snel een levensbedreigende situatie. Deze groep mensen kan alleen overleven met een in de buikwand geplaatste insulinepomp. Bij deze mensen met insuline resistentie wordt de insuline of direct in de bloedbaan of in de buikholte gebracht.

Ook voor andere mensen met diabetes kan de kwaliteit van leven verbeteren met een inwendige (implanteerbare) insulinepomp. Er zijn echter te weinig pompen beschikbaar. En de werking kan beter. Zo ontstond het initiatief tot het ontwikkelen van een nieuwe, implanteerbare insulinepomp mét glucosesensor: de DiaLin. 

Help nu

Afdrukken E-mailadres

IPaDiC

 


Gerrit Stam, CEO
Tel: 
0646590477

Jacob Remijnse, CFO
Tel: 0653915014


Papenstraat 58
7411 NG Deventer

Locatie


Copyright © - IPaDiC, Alle rechten voorbehouden.